Reconstruim viitorul, reConstruim acasa!

Țin minte și acum privirea lui blajină, barba albită prea devreme și glasul ferm de tenor, ce ne-a trezit cu-n Doamne ajută! hotărât, pe cei mai adormiți dintre noi. Clasa a doișpea începuse de-o săptămână, iar prima ora zero era fix Religie. La 7:30, majoritatea dintre noi eram încă cu gândul la așternutul cald de acasă, dar preotul Iustin, ne-a alungat rapid visele și somnul.

Atunci l-am cunoscut și tot de atunci a ramas profesorul meu preferat. El ne spunea pilde bisericești, dar și glume, pentru a ne descreți frunțile îngrijorate de examene, el ne implica în proiecte de voluntariat și ne pregătea pentru viața de viitori studenți, prin lecții practice. Cu el am plantat primavăra copaci în parcuri, cu el curățam micuța grădiniță din curtea scolii, cu el am strâns fonduri pentru orfelinate sau aziluri de bătrâni și tot el ne ispitea să mergem la biserică, chiar dacă la 18 ani, gândul nostru era mai mult la distracții.

El ne-a insuflat dragostea pentru natură, ne-a implicat în proiecte de ecologizare a orașului sau de ocrotire a animalelor abandoante. Ne-a responsabilizat pentru fapte generoase, din iubire pentru semeni și pentru țară. El a fost singurul, care ne-a sădit în suflete o fărâmă de patriotism, pentru un viitor mai bun, acasă. Copii mei, să nu vă imginați că-n altă parte viața este roz… până la urmă nicăieri nu-i ca acasă!!

Nu exista om mai frumos decât cel care se străduiește să facă viața altora mai frumoasă.

Mai târziu, l-am redescoperit pe părintele Iustin la micuța biserică din satul străbunicilor mei. La ordinul mai marilor, preotul venea din două în două săptămâni, în satul uitat de lume, de la marginea Buzăului. Și spun uitat de lume, fiind un sat micuț, cu o populație măruntă, formată preponderent din bătrâni și copii, ai căror părinți sunt plecați în străinătate, la muncă. Eu mai vin din când și când aici, cu părinții, să ne vizităm buna bătrână și rudele rămase.

Încă de la început, preotul a fost impresiont de numărul mare de copii lăsați în grija bunicilor de către părinți și s-a interesat mereu la școală de nevoile lor. Pe mulți i-a susținut să ajungă mai departe, la oraș, iar celorlați le-a creat din puținul lui, un mediu mai bun pentru învățare și dezvoltare.

Astfel, prin donații și implicarea autorităților locale, părintele a reușit transformarea unei căsuțe abandonate, într-o micuță bibleotecă școlară, iar anul acesta proiectele merg mai departe. Până la sfârșitul trimestrului, vechea școală din sat va fi într-o reabilitare generală, la care preabunul preot ne-a îndemnat pe toți să participăm.

Majoritatea părinților plecați în afară, s-au oferit să ajute cu bani proiectul noii școli și chiar să revină acasă, pentru viitorul copiilor lor. Dorul și dorința de a-și crește copii în țara lor, într-un mediu sănătos, cu mâncare curată și aer proaspăt, i-a reîntors acasă pe mulți dintre ei. Câțiva deja și-au deschis mici afaceri locale care susțin economia satului.

Cum arată astăzi școala , va arăta mâine țara.

Cu pereții scorojiți de vreme și tâmplărie mâncată de carii, vechea școală a satului a rămas martoră trecutului. Din cele zece săli de clasă, doar șase mai sunt funcționale, dar și aici problema încălzirii pe timp de iarnă este una majoră. Încăperile cu podele mugegăite, iegrasie pe la colțuri și giurgiuvele ruginite, par decorul unui film horror.

Nici nu-are cum sa fie altfel! Clădirea datează de la 1960, iar nimic pe lume nu este veșnic. Până și tavanul are probleme însemnate de structură, iar acoperișul multe țigle sparte. Pentru elevi și profesori, școala este cu adevarat, un pericol. Iar de asta, părintlele Iustin și-a dat seama imediat!

Cu banii stranși, lucrările de reabilitare au început, odată cu primele zile calde de primăvară. Pentru început s-a cumpărat ciment, nisip și glet pentru drișcuirea tencuielii scorojite din interioare și pentru consolidarea pereților crăpați , acolo unde era cazul . Dar curând autoritățile locale, împreună cu bătânul părinte și-au dat seama că va fi greu, fără suportul unei echipe iscusite.

Meșterii neprofesioniști s-au bătut cu pumnul în piept că vor pune pereții la punct, în mai puțin de două săptămâni , dar au fost doar vorbe-n vânt. Apoi materialele necalitative, luate în grabă de administrator, s-au dovedit a fi insuficiente, scumpe și greu de adus la fața locului. Încercările de a depozita toate cele nesesare, într-un loc curat și sigur, a fost o altă problemă.

Ajuţi tu, te ajută şi alţii pe tine.

La cererea preotului Iustin , primarul a cautat o soluție, care să le rezolve pe toate. Prin cunoștințe care lucrează în domeniu, acesta a apelat la Depozit Virtual, locul unde toate materialele de construcții sunt la un click distanță. Cu o nouă ofertă de prețuri, dar și garanția că materialele de calitate sunt livrate de la furnizor direct la locul de lucru, speranța a revenit pe chipul tuturor.

Cumpărarea tuturor materialelor de construcții , dintr-un singur loc a însemnat și aplicare unor reduceri generaose. Ba mai mult, cu ajutorul consultanților specializați care lucrează acolo, timpul petrecut din magazin în magazin, pentru țigla potrivita sau alte materiale, a fost economisit.

Iar pentru toți cei care nu înțeleg ce este acest Depozit Virtual, vă voi explica aici, pe scurt.

Depozitul Virtual nu este altceva decât un depozit online de materiale de construcții. Practic, un concept unic în țară, prin care orice ai avea nevoie pentru construcție și/sau renovare să se găsească ușor, pe internet. Prin intermediul consultanților, materialele pot fi comandate online, urmând a fi livrate direct de la producători pe șantier. Fără a mai pune la socoteală adaosurile percepute de magazinele fizice , dar și costurile de transport sau costurile de depozitare, prețurile finale se dovedesc a fi mult mai avantajoase, când vine vorba de proiecte mărețe.

Tot prin interme celor de la vindem-ieftin.ro, care au lansa ideea Depozitului Virtual pe piața din Romania , comunitatea noastră a aflat de campania reConstruim acasă. Prin ea românii din diaspora sunt încurajați să-și construiască viitorul acasă, să redevină proprietarii propriei țări, prin case frumos reconstruite, sau orice alt imobil recondiționat. Scoli, grădinițe, spitale vechi sau clădiri de patrimoniu ce merită o nouă viață, toate pot fi reamenajate prin implicarea comunitaților locale.

Inițiativa reConstruim acasă, este puntea ce unește comunitatea producătorilor locali, cu ce a românilor din afară, prin facilitarea consumatorilor finali cu accesul la produse de calitate, la prețuri accesibile și corecte. Astfel este dezvoltată creșterea economica locala, iar prin această abordare comună se obțin condiții avantajoase pentru clienți. Clienții sunt cei care dispun de și mai multe Depozite Virtuale, care să le ofere consultanță dedicată, în timp ce comunitatea producătorilor are acces la o piață extinsă, promovare și vizibilitate.

Ca producător local, asociat acestei cauze, te bucur de consolidarea încrederii de brand , dar și un impact pozitiv asupra imaginii brandului, consolidând relația cu clienții și cu alte entități din comunitate. Pentru ei , este oportunitatea ideală de a-și crește afacerea, de a-și consolida relația cu comunitatea și de a contribui activ la dezvoltarea economiei. Parteneriatul aduce beneficii multiple, atât pe plan comercial, cât și în mediul social.

Poate că nu suntem capabili să pregătim viitorul pentru copiii noștri, dar putem cel puțin să ne pregătim copiii pentru viitor.

Revenind la planurile părintelui Iustin, pentru noua școală, acestea sunt din ce în ce mai optimiste. Cu meșterii potriviți, aflați tot prin interediul comunitații vindem-ieftin.ro, recondiționarea pereților exteriori se apropie de finalizare. Curând vor începe și lucrările pentru noul acoperiș, dar și înlocuirea tâmplăriei vechi cu cea nouă din PVC. Până la începutul noului an școlar, se preconizează și instalarea instalațiilor sanitare, plus a noii centrale termice .

Când punem mână de la mână, nimic nu este prea greu. Iar pentru copiii noștri, orice efort nu este niciodată prea mult. Viitorul unei Românii mai bune depinde de ei și e de datoria noastră să le facilităm drumul spre o educație adecvată. Haideți să ne reconstruim casa, patria și viitorul! au fost ultimele cuvinte ale părintelui Iustin, după predica de Duminică. Cuvinte care mi-au reamintit care-mi sunt rădăcinile și de ce iubesct țara asta. Cu bune și rele, acesta este locul unde vreau să fiu și unde îmi doresc să-mi cresc copiii, la rândul meu.

Oriunde m-as duce în lume, tot aici m-aș întoarce, iar din dorința de a vă sădi în inimă o mică doză de patriotism, am scris povestea părintelul Iustin mai sus. Tind să sper că vă va inspira să vă reconstruiți locurile dragi, de acasă … Și să creșteți copilașii aici, în țara lor!

*sursa pozelor : AdobeStock, Pixabay, Depozit Virtual ; edit realizat în Canva

Acest articol a fost scris pentru Spring Super Blog 2024

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.