Cartea tipărită vs cartea electronică #confruntareafinală

Dintre toate lucrurile de pe pământ, orice ar putea să-mi lipsească, dar nu mi-aș putea vedea niciodată viața fără CĂRȚI! Subliniez: CĂRȚI! Indiferent de mărime, greutate, temă sau gen, toate îmi sunt dragi! Poate de asta, când eram mică mă jucam de-a „librăria” și chiar mă vedeam lucrând într-o bibliotecă, când voi fi mare. Timpul a trecut și m-am ales cu altă meserie, dar dragostea pentru cărți n-a murit niciodată!

Am învățat să citesc pe la cinci ani, iar de atunci nu m-am mai oprit! Cărți pentru copii, cărți cu povești, romane sau manuale școlare, toate mi-au trecut prin mâini și m-au format puțin câte puțin. Lectura mi-a fost mereu dragă și m-a ajutat să dau skip realitații, ori de câte ori n-am fost pregătită să o înfrunt. Știu, poate acum pare o lașitate, dar din când în când e bine să mai și evadezi! Iar cărțile sunt cu adevărat un portal magic ! Până să apară Internetul, jocurile video ori smartphonurile, cartea a fost prima care m-a teleportat în cu totul alte lumi. Bănuiesc că și pentru voi, a fost la fel!

Sursa pozei: AdobeStock

Cu toate astea, viața de adult și cel mai probabil, valul modern al tehologiei, m-a făcut să-mi schimb puțin obiceiul de lectură. Față de anii adolescenței mele, când treceam de la o carte la alta în maxim două zile, acum lucrurile s-au schimbat. Timpul îmi este cel mai mare dușman, iar momentele de tihnă, când mă pot bucura de o carte, sunt mult mai rare decât mi-aș dori. În plus, recunosc că sunt tot mai distrată de tot ce înseamnă gatgeturi și cumva, am dezvoltat o mică pasiune și pentru ele.

Vremurile moderne, ne-au scos în cale noi alternative pentru cărțile clasice, tipărite. Cărțile electronice (și când zic carte electronică, mă refer atât la audiobook cât și e-book) sunt o noutate și în mod cert, nu le resping. Chiar și așa, actul lecturii devine cu totul altul, când ții în mână un kindle, o tabletă sau pur și simplu, asculți. Într-o confruntare directă a cărților tipărite versus audiobook/e-book, eu știu sigur ce aș alege, dar până la a vă da răspunsul final, haideți să vă povestesc cum le percep și ce calitați ori defecte găsesc fiecărei categorii. Keep reading!

Prima dragoste nu se uită niciodată

Miros de hârtie, file mai groase sau mai subțiri, rânduri de tuș negru și coperți frumos ilustrate, toate îmi apar ca prin vis, pe dinaintea ochilor și îmi trezesc atâtea amintiri. Știți cum se spune, prima dragoste nu se uită niciodată! Iar pentru mine, cartea tipărită a fost dintotdeauna o primă dragoste! Sunt o persoană vizuală, puternic atrasă de lucurile ce au dimensiune și corp, ce sunt frumos decorate, ori minuțios lucrate.

Îmi place să pipăi, să simt hârtia, să țin în mână coperta groasă și să dau fiecare pagină mai departe. Senzația aia nu se poate compara cu nimic! Și nici pauzele liniștite, când sunt eu cu mine, plus o carte faină și ceva de băut. Sunt momente priceless, care nu ar mai fi la fel, dacă aș înlocui carte cu tableta/ telefonul. De asemenea, ador să fiu înconjurată de rafturi cu cărți și mă simt stingheră în casele decorate minimalist, de parcă aș fi într-un sanatoriu. Îmi plac obiectele decoative, iar o bibliotecă plină cu cărți, mi se pare cea mai frumoasă mobilă, pe care o poate avea o încăpere. Sincer, dacă așa avea posibilitate, mi-aș muta în Cărturești Carusel. Pentru mine, ala e raiul pe pământ!

Sursa pozei: Editura NICULESCU

Pentru toate astea, n-aș da cartea clasică pe nici un audiobook/e-book! Și am un feeling că majoritatea sunteți în asentimentul meu. De asta, cărțile tipărite nici n-au cum să dispară vreodată! Daa, e drept că ocupă spațiu și mai trebuie și ele șterse de praf, din când în când, dar alte cusururi eu chiar nu le găsesc. Adorăm sentimentul de hygge pe care ne-o dau cărțile, hai să recunoaștem!

Sunt și momente când e necesară o schimbare

Uneori o mică schimbare e de-a dreptul necesară! Spre exemplu când călătorești și nu mai ai loc în bagaje pentru cărți. Sau când faci zi de zi naveta și ți-e mai ușor să asculți un audiobook, decât să stai cu cartea în mână. Uite așa eviți și accidentele neplăcute ( de genu intrat cu capu’ în primul stâlp, traversat zebra pe roșu ș.a.m.d) pentru că-ți poți concetra privirea acolo unde este vital. Pentru momentele aste, daaa, un e-book/audiobook este binevenit!

Sursa pozei: AdobeStock

Personal, găsesc mult mai utile e-book-urile și audiobook-urile, atunci când călătoresc. Kindle-ul îmi ocupă doar 1% din valiza și așa retrânsă (urăsc să mă car cu toată casa după mine!!!) dar prin el pot să-mi iau zeci de cărți! Iar audiobook-urile mă salvează pe tren/autobus/mașină , unde am observat că amețesc, dacă stau cu nasul într-o carte clasică. Dacă vocea din căști e și una plăcută, deja mă simt ca-n copilăreie, când bunica îmi citea povești.

Sursa pozei: AdobeStock

Totodată, sunt un multitasker entuziast! Atunci când nu trebuie să mă concentrez prea mult pentru a duce la bun sfârșit o treabă, prefer să fac mai multe deodată. Mănânc, editez fotografii și ascult o carte în același timp, iar asta mi-e posibil mulțumită cărților audio! Cărțile electronice ne fac viața mai ușoră și la fel ca cele clasice, nu cred că vor dispărea. Poate se vor transforma în altceva, poate va fi posibil într-o zi transpunerea cărților în holograme, astfel încât să vedem toată acțiunea, ca și cum ne-am uita la un film, ori poate pur și simplu visez! Cert e că atâta timp cât tehnologia ne-o permite, e-book-urile/audiobook-urile nu ne vor părăsi!

Recomandări și concluzii de final

Nu știu dacă mai e nevoie să spun și probabil v-ați dat seama deja, dar eu întotdeuna voi alege cărțile clasice. Sunt de modă veche, îmi place să simt carte când o citesc, să pun un semn deosebit acolo unde am rămas, iar mirosul de hârtie mi-e ca un drog. Un e-book sau audiobook nu sunt altceva decât simple înlocuitoare, în anumite situații. Oricum, atunci când le folosesc, mă simt pusă la regim. Îmi hrănesc curiozitatea și pofta de lectură, dar nu mă satisfac pe deplin!

Pe final, vreau să vă fac și câteva recomandări marca Editura NICULESCU. Dacă sunteți de-o vârstă cu mine (vreo25+), sigur vă amintiți manualele și auxiliarele școlare de acum zece ani. Ei bine, majoritate erau de la editura NICULESCU, ea fiind consacrată pentru astfel de cărți. Azi, pe rafturile editurii găsim ficțiune, parenting, self-help, călătorii, acestea fiind doar câteva dintre domenii. Și vă garantez că acesta e doar începutul! Editura NICULESCU are planuri mărețe de viitor!

De la ei am și eu cartea Dosarele criminalior în serie, ce m-a super prins. În caz că vă pasionează subiectul, v-o recomand! Pe wishlist mai am și Spledida cetate a celor o mie de sori, din cărți de ficțiune, dar și Acționează și gândește ca o pisică. Liber, calm, demn, atent, încrezător, elegant, independent. , ce nu este altceva decât un titlu de dezvolta personală.

Indiferent de timpurile pe care le trăim, eu sper ca mândrele cărți să ne fie alături mereu, fie că forma lor va fi una fizică sau electronică. Ceva îmi spune că ambele categorii sunt și vor fi mereu într-o simbioză perfectă. Tot ce ne mai rămâne e să ne bucurăm de ele, ca și până acum! Eu recunosc că nu le pot abandona și nici nu vreau!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog2022.

9 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Nici eu nu imi pot imagina viata fara carti si nici nu vreau!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Simona spune:

    Eu am o colectie maricica de carti si nu ma satur de ele! Sper sa am timp sa citesc cat mai multe!!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Same here..Mereu imi iau mai multe carti decat am timp sa citesc. Spor sa avem la citit!! ❤

      Apreciază

  3. mihaelanistor spune:

    Pentru mine, cartile in format fizic raman in top. Am o adevarata colectie acasa.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Si pentru mine sunt o prioritate… apelez tot mai rar la Kindle/audiobooks

      Apreciază

  4. si eu tot pentru carti in format fizic sunt! nu ma adaptez digitalizarii

    Apreciat de 1 persoană

  5. Trebuie sa recunosc ca iubesc cartile in format fizic si asta pentru ca asa am fost obisnuita. Iubesc mirosul de foi ….

    Apreciat de 1 persoană

    1. Și eu tot pe ele le aleg ❤️

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.